Hubungi Kami | Maklum Balas| Soalan Lazim | Peta Laman | Bantuan | Mobil web | Intranet                                        Reset Latar Belakang Tukar Latar Belakang Tukar Latar Belakang Tukar Latar Belakang Font Kecil Font Pertengahan Font Besar Font Hitam Font Merah Font Biru Font Hijau Font Kuning Capaian Kurang Upaya (OKU) / Disability Access

Menjadi Peneraju Utama Pengembangan Bahasa dan Persuratan Melayu dalam Pembinaan Negara Bangsa                       | Melayu | English

  Selamat Datang Pelawat  

  Sabtu, 22hb November 2014  

 

SALAH sebuah persembahan wayang kulit yang diadakan di Akademi Warisan Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA), Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Wayang kulit semakin tersisih
 

SALAH sebuah persembahan wayang kulit yang diadakan di Akademi Warisan Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA), Kuala Lumpur, baru-baru ini.
 

MEREMPAT di halaman sendiri, disisih dan di ketepi serta seolah-olah tidak diperlukan. Mungkinkah begitu fenomena yang boleh digunakan bagi menggambarkan nasib wayang kulit?
Barangkali ada naluri tidak mahu melihat fenomena ini membelenggu, tetapi, mahu atau tidak, tidak suka atau malu, inilah hakikat sebenar yang terbentang.
Tatkala kemajuan dan hiburan moden mendapat perhatian dan tempat, wayang kulit berdepan dengan masa depan yang tidak menentu.
Apakah ia masalah khalayak, penggiat atau pihak berkuasa?
Jawapannya, ia tidak hanya berkisar kepada salah satu tetapi masing-masing perlu memainkan peranan positif bagi menyemarakkan lagi seni rakyat ini agar gagal meniti zaman.
Andai salah satu bahagian gagal memainkan fungsi, seni tradisi ini tetap menemui jalan sukar dan tidak mengejutkan juga ia berkubur.
Perkara ini didedahkan oleh seorang pengkaji dari Jepun, Togari Yasuka pada Kongres Sebudaya Serumpun yang diadakan di Kuala Lumpur, baru-baru ini.
Lalu apakah pencinta seni, budaya dan warisan perlu bimbang terhadap trend negatif daripada berlanjutan sehingga tidak ada sebarang harapan yang tinggal?
Jika binatang boleh diselamatkan daripada kepupusan dengan pembiakan di habitat dan membelanya di zoo, apakah permainan wayang kulit memadai sebagai pameran di muzium?
Ini adalah penyudah menyedihkan, tetapi keagungan Tok Dalang Baju Merah seperti yang diceritakan oleh Rahimidin Zahari dari Istana Budaya dalam kertas kerja iringannya, Dollah Baju Merah: Dalang Wayang Kulit Kelantan tidak boleh dianggap sebagai cerita nostalgia bahawa wang kulit, tok dalang dan pasukannya pernah menghidupkan seni persembahan ini.
Dalam suasana yang muram ini, pastinya ketokohan yang dimiliki oleh Dollah Baju Merah perlu dimanfaatkan.
Malangnya, seperti yang dinyatakan, amat sukar dan mungkin mustahil mendapat seorang tok dalang sepertinya yang boleh dikatakan memiliki kemampuan perdalangan yang sempurna.
“Pemuliharaan seni tradisional sering ditekankan bukan sahaja di Malaysia, tetapi di merata-rata dunia kebelakangan ini.
“Tetapi tidak banyak perbahasan mengenai mengapa kita harus memulihara seni persembahan tradisional, untuk siapa, dan dengan cara yang bagaimana,” katanya semasa membentangkan kertas kerja Perkembangan Semasa Wayang Kulit Kelantan.
Kongres Sebudaya Serumpun g dianjurkan oleh Persatuan Penulis Nasional (PENA), Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan (KEKKWA) dan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP).
Menurut Togari, wayang kulit yang pernah popular suatu ketika dulu di Kelantan telah mula menghadapi kemerosotan pada tahun 1970-an dan keadaan tersebut semakin buruk.
Berdasarkan bilangan tok dalang, terdapat kejatuhan yang terlalu besar apabila pada penghujung tahun 1960-an ketika kajian dibuat oleh ahli akademik, Amin Sweeney, mendapati terdapat lebih 300 orang dalang.
Bagaimanapun, jumlah tersebut semakin merosot dari dekad ke dekad kepada 37 orang pada 1982, turun kepada 25 orang pada 1988 dan 11 orang pada 1999.
Tetapi apakah punca kepada seni yang pernah memiliki populariti melebihi filem di Kelantan akhirnya bagaikan hidup segan, mati tidak mahu?
Hakikatnya, medium hiburan seperti filem sudah mendapat tempat sebagai sumber hiburan dan ditambah dengan kemunculan televisyen yang menawarkan pelbagai jenis rancangan untuk setiap lapisan penonton.
Pada masa yang sama, wayang kulit sama seperti seni tradisi lain yang membawa perkataan “tradisional” seolah-olah terkena badi.
Perkataan “tradisonal” tersebut menyebabkan ia dianggap sesuatu yang terkebelakang dalam arus hidup sekarang, sesuatu yang membosankan dan nilainya tidak lebih daripada sesuatu yang bersifat tradisi dan nostalgik.
Keadaan ini diburukkan lagi dengan meningkatnya kesedaran mengenai Islam termasuk tindakan kerajaan negeri Kelantan yang mengharamkan persembahannya, serta keperluan mendapatkan lesen bagi mengadakan pementasan.
Sudah pasti keadaan seperti ini amat tidak kondusif bagi seni yang sudah menghadapi kesukaran dan dilema.
Melihat kepada situasi tersebut apakah sudah ada usaha yang benar-benar menyakinkan demi melihat seni ini kembali seperti zaman kegemilangannya suatu ketika dulu?
pengharaman
Jika alasan pengharaman ia dipersembahkan kepada khalayak adalah unsur yang bertentangan dengan Islam, maka sewajarnya perubahan dilakukan.
Demikian juga jalan ceritanya yang berkisar dengan kisah Sri Rama dan Sita Dewi atau Hanuman Kera Putih yang merupakan warisan pengaruh Hindu tidak memungkinkan ia mampu menarik perhatian khalayak.
Lantaran itu, sudah menjadi kewajaran bahawa mencari kisah dan penceritaan baru yang sesuai dengan keadaan dan khalayak semasa perlu dilakukan.
Tentunya, kerajaan negeri yang diterajui Pas perlu memainkan peranan proaktif dalam mencari “bentuk dan rupa” baru yang dikehendaki agar selari dengan tuntutan agama.
“Persembahan wayang kulit di Kelantan sehingga hari ini, pada dasarnya tidak dibenarkan di kawasan terbuka, kecuali di persembahan di Gelanggang Seni (anjuran Pusat Penerangan Pelancongan) di Kota Bharu,” jelas Togari.
Penjelasan tersebut menunjukkan kesukaran yang dihadapi dan diperkatakan selama ini tidak pernah berakhir.
Melihat kepada keperluan mencari bentuk baru dalam aspek hiburan tradisi ini, ikhtiar DBP memperkenalkan wayang kulit versi baru dengan jalan cerita yang menampilkan watak manusia biasa.
Ia perlu mengadaptasi konsep hiburan semasa sebagaimana dikir barat terus mendapat tempat di Kelantan sebagai seni hiburan kerana kemampuannya mempersembahkan pelbagai lagu mengikut aliran muzik sezaman.
Ini merupakan cabaran kepada tok dalang kerana kebanyakan daripada mereka terus terikat dengan gaya penceritaan dan kisah lama.
Tetapi demi kelangsungan seni ini, pembaharuan dan perubahan secara drastik dan berani perlu dilakukan.
Dan apakah usaha DBP memperkenalkan wayang kulit versi baru akan berjaya? Sukar untuk menjangkakan usaha ini akan membuahkan hasil yang diharapkan.
Tidak mustahil juga percubaan ini kekal menjadi suatu dokumentasi bahawa wujud usaha bagi menyelamatkan seni pada suatu masa.
“Di bawah pengharaman wayang kulit secara hakikatnya sejak 1991, hampir semua tok dalang di Kelantan tidak mempunyai anak murid.”
“Tok dalang sekarang menolak untuk bermain wayang kulit versi baru versi baru dan tidak ada tok dalang muda untuk bermain wayang kulit versi baru dengan wayang kulit versi lama masih tidak dibenarkan untuk bermain,” jelasnya.
Wayang kulit sebagai seni tradisi, khususnya di Kelantan, kini hanya mempunyai 23 tok dalang.
Ia merupakan antara paras paling rendah dan pasti ia merupakan suatu yang menggusarkan kerana tidak ada generasi muda yang mewarisi seni ini.
Jika bukan kerajaan pusat, kerajaan negeri perlu melakukan sesuatu yang boleh menyemarakkan lagi seni tradisi ini, tidak sekadar peraturan-peraturan yang tidak membantu perkembangannya.

    (Sumber : Utusan Malaysia   (03/12/2007) )

 
Dikemaskini pada 30 Dis 2008
: 5107704
 
Cetak versi format pencetak untuk halaman ini  Cetak halaman ini  E-Mel halaman ini kepada kawan  E-mel halaman Ini
  Carian Laman
  Hubungi Kami

Aduan Pelanggan

Maklum balas

Telefon Operator
03-2147 9000

Telefon Pantas

 

Arkib Soal/Jawab

  Kategori Ruang Untuk:

Karyawan
Guru Pelajar
Swasta
Orang Awam
Pihak Berkuasa Tempatan
Warga DBP


SOAL SELIDIK
KAJIAN KESEDARAN RAKYAT MALAYSIA TERHADAP
BULAN BAHASA KEBANGSAAN (BBK)

  Statistik

Piagam Pelanggan
Bilangan Transaksi Perkhidmatan Dalam Talian

  Perkhidmatan
Perkhidmatan Dalam Talian
Perkhidmatan Kaunter
  Muat Turun Dokumen

Borang,Brosur,Buku,Poster

  Majalah
  Surat Berita

Jika anda ingin menerima surat berita kami, sila taip e-mel anda di bawah.

Batal Langganan

 Kaji selidik

 

Tahap perkhidmatan yang disediakan di Laman DBP(1/11/2014-sekarang)

 

Sangat memuaskan

Memuaskan

Tidak memuaskan

Sangat tidak memuaskan

 

Lihat Bancian Lepas


** Sekiranya perkhidmatan laman DBP
o tidak memuaskan, atau
o sangat tidak memuaskan
mohon beri maklum balas.

 

Jumlah Capaian
  12086721120867211208672112086721120867211208672112086721120867211208672112086721 
Hari Ini 687
Semalam 1444
Minggu Ini 11422
Minggu Lepas 9019
Bulan Ini 30006
Bulan Lepas 42098
Semua 12086721

(Mulai Jun 2005)

Alamat:

Dewan Bahasa dan Pustaka,
Jalan Dewan Bahasa ,
50460 Kuala Lumpur.

Telefon 03-2147 9000, 9001, 9002, 9003, 9004, 9006, 9007
Faksimile: 03-2147 9619 (Umum)
03-2147 9110(Pengembangan Bahasa dan Sastera)
03-2147 9645 (Pembinaan Bahasa dan Sastera)
03-2147 9623 (Penerbitan)

 Klik Web   Facebook DBP    PRPM   Bulan Bahasa Kebangsaan  Twitter DBP Twitter     PUSPANITA DBP  RSS DBP Suapan RSS    Mobil web DBP

Laman Rasmi Kerajaan Malaysia Multimedia Super Corridor Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia Jabatan Perkhidmatan Awam Kementerian Pelajaran Malaysia Pasukan Petugas Khas Pemudahcara Perniagaan

       ..                 

Dasar Privasi |Dasar Keselamatan| Notis | Hak cipta | Pasukan Web | W3C

Penggunaan laman web rasmi Dewan Bahasa dan Pustaka tertakluk kepada
Garis Panduan Portal myGovernment dan Laman Web/Portal Agensi-agensi Sektor Awam
Paparan terbaik Internet Explorer 8.0 ke atas atau Google Chrome, resolusi 1024 x 768 pixel.


Tarikh akhir kemas kini: 19/11/2014